П`ятниця, 26.04.2024, 13:02Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Наше опитування

Оцінити наш сайт
Всього відповідей: 63

Наші спонсори

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Квітень » 15 » "Полеглим січовим Стрільцям за волю України".
"Полеглим січовим Стрільцям за волю України".
00:53

"Полеглим січовим Стрільцям за волю України".

Створена у 1942 р. на Волині і Поліссі Українська Повстанська Армія (УПА) майже протягом 15 років вела безкомпромісну боротьбу за реалізацію основного гасла Організації Українських Націоналістів (ОУН) - Українська Самостійна Соборна Держава. Починаючи з 1943 р. ареол дії УПА поширився на Галичину, Буковину, Закарпаття, Житомирську, Кам'янець-Подільську, Київську, Вінницьку, а окремі боївки діяли на Чернігівщині. Кіровоградщині та інших областях.

Діапазон чисельності УПА надзвичайно широкий. Участь у збройній боротьбі брали десятки тисяч, а в різних інших формах Руху Опору - сотні тисяч українців.

В історії створення і боротьби УПА можна виділити кілька періодів. Першим був початково-підготовчий - 1941-1942 р.р. - коли виникли збройні відділи УПА - "'Поліська Січ" Т.Бульби- Боровця.

Другий охоплює 1942-1943 р. р., коли створенням УПА зайнялася ОУН (б) і вона діяла в період німецької окупації. Структура УПА на цьому етапі будувалися на зразок регулярної армії. УПА перетворилася в потужну збройну силу, вона ділилася на три групи:

1. УПА - Північ (Волинь і Полісся).

2. УПА - Захід (Галичина, Буковина, Закарпаття і так зв. Закерзонський край: Перемишльщина, Холмщина, Лемківщина),

3. УПА - Південь (кам'янець-Подільська, Вінницька, південна частина Київської і Житомирської областей).

Передбачалось об'єднати загони повстанців центральних і східних областей у четверту групу УПА- Схід, але через наступ радянських війське цей план повністю реалізувати не вдалося.

Кожна із груп поділялася на воєнні округи, а ті в свою чергу на тактичні відтинки.

Тактичною війковою одиницею УПА був курінь, який нараховував три-чотири бойові сотні та необхідні технічні частини. Сотня складалася з трьох стрілецьких і однієї кулеметної чоти, чота - із трьох роїв. Бойова сотня згідно зі статутом мала нараховувати 136 вояків, але фактично сотні складалися із 130-200 вояків.

Проводилася величезна робота із забезпечення УПА зброєю. боєприпасами, харчами, медикаментами. У цьому брали участь найширші верстви українського населення. Взагалі, без масової підтримки народу Української Повстанської Армії неможлива була б така безкомпромісна і тривала боротьба.

Третій період боротьби УПА - це зима 1943-1944 р. р. коли лінія радянсько-німецького фронту проходила через терени діяльності УПА і головне завдання полягало в збереженні сил для подальшої боротьби.

Четвертий період тривав до закінчення Другої світової війни, коли УПА. в основному, довелося вести боротьбу з репресивно-каральними органами НКВС - МДБ.

П'ятий період боротьби УПА розпочався після закінчення німецько-радянської та Другої світової війни, коли радянська система кинула на розгром УПА всі сили, в тому числі частини Червоної армії.

Для кожного з цих етапів боротьби УПА була характерною різна тактика, але стратегічна мета залишалася незмінною - боротьба за Українську Самостійну Соборну Державу.

Багато шклівчан віддало життя за волю України у національно-визвольних змаганнях 1918-1920 р. р. Про них забуто. Шклівчани свято шанують пам'ять про полеглих.

Цю пам'ятну могилу відновлено в 1991 р.

На ньому викарбовано слова:

"Полеглим січовим Стрільцям за волю України".

"В нерівній боротьбі за українську державу січові стрільці і воїни УПА

ли вічну славу'".

Переглядів: 823 | Додав: Шкло | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024 | Сайт створено у системі uCoz